stretchen 4

Back to basic 1

Je hoort het vaker om je heen. Bijvoorbeeld als een paard een blessure heeft opgelopen en moet revalideren of paarden die gedrags- of rijtechnische problemen tonen; ze moeten terug naar de basis. Maar wat is nou die basis precies? Hoe ziet dat er uit? En hoe lang moet je dat dan volhouden? Welke oefeningen mag je dan wel/niet rijden? Kortom: wat is ‘back to basic’?

De basis van het paardrijden is dat je de training dusdanig samenstelt dat een paard sterker wordt, zodat hij in staat is om jou te kunnen dragen. Dit is het uitgangspunt van de dressuur; zorgen dat je paard zich kan ontwikkelen als rijpaard.

Bovenlijn ontwikkelen

Om een stevige solide basis te krijgen moet je de bovenlijn van je paard ontwikkelen. De bovenlijn is het gedeelte van achter de oren tot aan de staart. Dat solide fundament, de basis, is geschikt voor het jonge groene paard. Maar ook voor paarden die niet correct gereden zijn in het verleden of weer starten na een blessure. Een goed ontwikkelde bovenlijn zorgt dat hij kracht ontwikkelt, zodat hij zich makkelijk kan bewegen en de ruiter goed kan dragen. Hij is dan in staat om zijn lichaam effectief te gebruiken en kan hij later makkelijker en beter de zwaardere onderdelen van het rijden aan (springen, buitenritten, dressuuroefeningen).

Stretchen

Stretchen is hiervoor hét uitgesproken hulpmiddel: het helpt om de spieren op een ontspannen manier te laten bewegen, zodat het bereik en souplesse in zijn lijf bevordert.

Stretchen zorgt ervoor dat het paard zich in een comfortabel ‘laag frame’ beweegt. Er zijn drie posities/fases in het rijden:

  • in een ‘laag frame’ is de bovenlijn van de hals lager dan de schoft. De neus is ter hoogte van de voorknie of nog lager. De neus reikt naar het zand (!) en niet naar de voorknie (niet achter de loodlijn). Door dit lage frame ontwikkelt hij kracht en uithoudingsvermogen.

stretchen 5

stretchen laag frame

 

  • in een ‘arbeidsframe’ is de bovenlijn van de hals hoger (ongeveer tot op hoogte van de schoft). De neus is ter hoogte van de boeg van het paard. De neus is op of voor de loodlijn en wijst niet naar de borst.

arbeidsframe

arbeidsframe

  • bij meer verzameling buigt het paard de achterhand op de drie gewrichten. Hierdoor zakt de achterhand (gaat zitten) en ontlast het paard daarmee de voorhand. Daardoor komt de hals vanzelf hoger. Dat wordt niet afgedwongen met de teugels.

verzameld frame 1

verzameld frame

 

Stretchen is een heel goed middel om het paard geestelijk te ontspannen. Het beloont het paard.

Controle voor jezelf

Stretchen is ook een uitstekende test of je correct traint met je paard. Als je je paard in het lage frame in alle gangen, figuren en overgangen kunt laten bewegen, dan heb je een paard dat goed reageert op je hulpen.

  • Veel ruiters denken dat training in de stretch niet effectief genoeg is voor de ontwikkeling van het paard. Dat een paard in een korter frame, met een hogere hals positie en ‘krul’ moet bewegen om zijn spieren te ontwikkelen. Dat is een foute beredenering! Als een ruiter de teugels korter neemt, het frame kleiner maakt en de hals verkort, komt er druk op de teugels. Dit zorgt ervoor dat het paard zijn hoofd afbuigt en meestal foutief inknikt in de hals. Het hoofd komt achter de loodlijn om aan de druk van het bit te ontkomen. Het paard maakt zijn rug hol en valt op de voorhand.

 

Volgende keer deel 2 van Back to basic.