gebroken diagonaal rijtechniek

Gebroken diagonalen

Pasgeleden kwam ik een filmpje op Internet tegen van een dressuurproef van een Duitse meneer in de jaren 50. Jeetje zeg, wat zagen de paarden er anders uit in die tijd. De ruiters overigens ook ;-). Wat mij vooral opviel is dat de ogenschijnlijk ‘gewoontjes ogende’ ruin in volledige harmonie en met rust een prachtige uitgestrekte draf liet zien. De voorbenen kwamen daarbij overigens niet zo mega-hoog als de benen van de paarden die je tegenwoordig in de ring ziet verschijnen. Maar ik zag wel dat de voorbenen net zo actief en hoog gebracht werden als de achterbenen.

Gebroken diagonalen

In draf beweegt een paard zijn benen diagonaalsgewijs. Rechtsvoor/linksachter en linksvoor/rechtsachter. Als een paard in de draf zijn voorbenen hoger brengt dan dat hij zijn achterbenen doet, is er geen parallel meer en spreek je van ‘gebroken diagonalen’. Een fout die je regelmatig in de moderne dressuursport ziet.

Je kunt een dergelijke fout goed herkennen op foto’s van paarden in uitgestrekte draf. Op de onderstaande (onherkenbaar gemaakte) foto’s zijn lijntjes getekend. Je ziet dat de lijn bij het voorbeen in een andere hoek staat dan de lijn bij het achterbeen. Dit is een gebroken diagonaal.

 

gebroken diagonaal met lijnen1         gebroken diagonaal met lijnen2

 

Als de lijn bij het voorbeen in dezelfde hoek loopt als het achterbeen is het een correcte draf.

 

correcte uitgestrekte draf1    correcte uitgestrekte draf2

 

Hol of bol?

Het paard dat gebroken diagonalen laat zien in de draf heeft zijn rug onvoldoende bol (rond). Omdat de rug niet bol wordt, kan de beweging niet goed door de rug vloeien. De rug blokkeert en de achterbenen blijven achter. Uiteindelijk werk je hiermee (rug)blessures in de hand.

De achterbenen kunnen alleen in dezelfde hoek als de voorbenen komen, wanneer het paard zijn rug bol kan maken.

Dat hol zijn van de rug kan veroorzaakt worden door spanning of blokkades in de rug. En dat komt weer vaak door:

  • te veel druk op het bit al dan niet in combinatie met
  • te diepe hoofd-/halshouding
  • teveel op de voorhand

Spectaculair

Ik zeg; dan maar wat minder spectaculair! Want niet alles wat er spectaculair uitziet is ook daadwerkelijk goed! Ik zie ook graag mooie bewegingen en goeie sport. En dat hoeft echt niet zo te zijn als die Duitse meneer in de jaren 50. Dat mag best in een modern jasje, met een modern paard en een goed uitziende ruiter ;-).

Maar alleen als het niet ten koste gaat van het paard.