stretchen 3

Het nut van stretchen

Jaren geleden reed ik op een manegepaard mijn eerste B-dressuurwedstrijdjes. De toenmalige manege-eigenaar en zelf gewaardeerd (en gevreesd) Z-jurylid vroeg mij altijd; ‘wat waren je punten voor de onderdelen hals strekken en middendraf?’ Ik vond dat altijd gek; een proef bestaat toch uit veel meer dan dat? ‘Als een paard goed kan hals strekken, volgt hij je hand. En een paard dat een goede middendraf laat zien is actief’, was dan altijd zijn antwoord.

Rond

Tot en met de L-dressuurklasse wordt het nog gevraagd te tonen; het hals strekken. Eigenlijk is het jammer dat in de hogere dressuur klassen deze oefening niet meer getoond hoeft te worden. Hals strekken is het stretchen van de bovenlijn van het paard. Van zijn oren tot aan zijn staart. Als je er naar kijkt zie je ‘rond’. Alsof je een bal ziet rollen. Het stretchen van de bovenlijn van je paard is een onderdeel van je rijden dat je ALTIJD moet kunnen tonen. In alle gangen.

 

stretchen 1

Basis

Het is ‘de basis van de dressuur’. Hij had gelijk, die manege-eigenaar. Goed stretchen is  noodzaak  om een paard zijn rug goed te laten opbollen en sterker te maken (ontwikkelen), zodat hij de ruiter kan dragen. Een paard dat kan stretchen naar het bit door zijn hals en rug optimaal lang te maken, spant zijn buikspieren. Hij maakt zijn rug rond. Kan zijn achterbenen goed onderbrengen. Als een paard dit goed beheerst, kan vervolgens van daaruit getraind worden naar de arbeidsgangen. Het verschil is dat alleen de hals hiermee omhoog komt. De rest blijft hetzelfde; het ritme, de activiteit, de lichtheid in jouw hand. Vandaar uit ga je naar verzameling. Met behoud van een bolle rug. Zonder gevecht aan de voorkant.

Lichte verbinding

Dat betekent overigens niet aan een ‘losse teugel’ rond rijden. Het is het actief rijden van achteren naar de verbinding (lichte verbinding!!) aan de voorkant. Je begint ermee als je gaat rijden (of longeren!).  Je eindigt ermee aan het einde van je rijden (of longeren!). En tussendoor zou je ook moeten stretchen. In stap, draf én galop. Je kunt het niet vaak genoeg doen. Het is namelijk ook nog eens een beloning voor je paard en relaxt hem tussen de oefeningen door.

stretchen 3

 

een lichte verbinding; zonder doorgehangen teugel