houding en zit illustratie

Houding & zit – hoe zit het nou eigenlijk?

Bijna iedereen weet wel hoe het ‘eruit moet zien’. Het is het eerste wat in het oog springt op een foto, een filmpje of als je iemand ziet rijden in de rijbaan. Veel mensen letten op de houding. Iets ziet er ‘mooi’ of ‘niet zo mooi’ uit. Een onlangs gepubliceerd bericht op de Facebook-pagina van Bit over het onderwerp leverde gelijk heel veel reacties op. “ik doe het zus’, ‘mijn instructeur zegt het zo’.

Maar nu hebben we het eigenlijk alleen nog maar over ‘houding’. Maar hoe zit het nou eigenlijk met ‘de zit’? De kwaliteit van een ruiter zit hem niet alleen in een goede houding: het is een combinatie van houding én een effectieve zit. Een keurig rechtop zittende ruiter met een niet-meebewegende zit gaat een paard niet helpen om goed te bewegen.

Dé zit?

Dé zit bestaat niet. Ieder mens is immers verschillend van bouw en heeft sterke en minder sterke punten.

Kenmerken van een goede zit:

  • onafhankelijk. Dat betekent dat je zowel zit-, been- en teugelhulpen onafhankelijk van elkaar kunt geven
  • op de juiste momenten goed kunnen schakelen tussen aan- en ontspannen
  • fijn kunnen meebewegen
  • werkt de beweging van je paard niet tegen
  • versterkt de balans van je paard (op rechte lijnen, op voltes, in alle gangen en overgangen)

Ideale plaatje

Het meest ideale plaatje is natuurlijk een mooi bewegend paard en een goed zittende ruiter. Een paard kan echter nooit optimaal bewegen als de ruiter niet goed zit. Het is dus aan ons als ruiter om eerst een goede houding en zit te ontwikkelen. Daarna kan jouw paard ook een goede beweging ontwikkelen!

Waarom is het dan zo verrekte lastig?

Een houding kun je zien: een zit moet je voelen. Goed zitten is dus een kwestie van goed (leren) voelen!

Een goede houding en zit is iets dat je moet trainen. En trainen is niet eenmalig: het is iets dat je moet blijven herhalen en oefenen. Je kunt zelf ook oefeningen doen in de sportschool of gewoon thuis op een fysiobal. Je moet dan natuurlijk wel weten welke oefeningen voor jou van belang zijn. Ieder mens is verschillend.

Maar ook oefenen op je paard. Bijvoorbeeld aan de longe. Dan hoef je niet te sturen en je niet paard voorwaarts te houden. Dan kun je je prima concentreren op je gevoel en je zit.

Uiteraard is een goede begeleiding hierbij heel belangrijk!