DSC_3758

Je paard vertelt je iets

Het hoofd wegdraaien als je de stal in komt. Weglopen als je hem uit de wei gaat halen. Oren naar achteren als je met het zadel aankomt. Happen naar zijn borst al je de singel vastmaakt. Niet stilstaan als je wil opstijgen. Met een achterbeen naar jouw been slaan als je aandrijft. Bokken bij het aangalopperen. Steigeren. Staken. Om de haverklap er vandoor gaan. Allemaal voorbeelden van zogenaamd ‘ongewenst gedrag’ bij paarden. We vinden het vervelend, naar en soms ook gevaarlijk. Vaak hoor je dan ‘het paard is ‘stout’, ‘eigenwijs’, ‘spoort niet’, ‘is vals’, ‘eigenwijs’, ‘zo is zijn karakter’, ‘hij neemt je in de maling’, enzovoorts enzovoorts.

SONY DSC                               steigeren

Maar klopt dat eigenlijk wel? Is het nu echt zo dat paarden dit allemaal bewust doen om ons, ruiters/verzorgers, het leven zuur te maken? Ik denk van niet. Ik weet eigenlijk wel zeker dat het niet zo is.

Leider

Sommige mensen zeggen dat je juist ‘door moet drukken’ en dat je goed moet laten weten dat jij de baas bent. Of dat je het gedrag moet negeren ‘hij doet dat nou eenmaal altijd’. Natuurlijk; leiderschap is belangrijk. Dat is in de kudde en dat is ook in de omgang met mensen. Een paard dat geen leiding krijgt, zal zelf zijn grenzen gaan opzoeken. Maar als jij duidelijk, consequent en rustig bent en blijft, weet wat je doet en wanneer, dan weten de meeste paarden vrij snel wie de leider is en een strijd om rangorde is er dan niet meer. Net zoals het ook in een kudde gaat. Negeren van dit gedrag is gewoonweg geen optie! Waarom?

Er is ‘iets’

Eén van de kenmerken van een vluchtdier is dat zij niet zo snel laten merken dat zij kwetsbaar zijn. In de natuur is de zwakkere namelijk per definitie gedoemd te sterven. Dus een paard zal dus niet zo snel laten merken dat er ‘iets’ is. Dus als jij tegen dit ongewenste gedrag aanloopt, dan heb je waarschijnlijk al een aantal subtiele signalen van je paard gemist. Je paard vertelt je iets. Sterker nog; hij schreeuwt het werkelijk naar je. Maar ben je ook bereid te luisteren?

Dus als jij iets van dit ‘ongewenst gedrag’ herkent bij jouw paard; bedenk dan dat je paard jou iets vertelt. Hij kan het niet, hij snapt het niet of hij heeft pijn. Nog sterkere hulpen geven, de zweep als strafmiddel gebruiken of ‘rijd hem er maar doorheen’ gaat je nog meer ellende brengen. En dat is niet wat je wil. Niet voor jezelf en niet voor je paard.

Uitzoeken

Het is dus van belang dat je uitzoekt wat er aan de hand is. Wat dat betreft is een paard ook een puzzeltje. Wat kun je zelf doen?

  • Check je zadel, het hoofdstel, het bit.
  • Laat de paardentandarts één keer per jaar je paard zijn gebit nakijken.
  • Doe ook een jaarlijkse check door een dierenarts, een goede chiropractor of osteopaat (graag wel gediplomeerde dierenartsen!).
  • En neem een goede instructeur; en dan bedoel ik niet iemand die je zegt ‘dat je er maar doorheen moet rijden’. Iemand die jou kan helpen, want ook rijtechnisch kunnen er dingen niet helemaal in orde zijn.

Eén ding weet ik echt zeker: een paard neemt je nooit in de maling! Een paard heeft helemaal het vermogen niet om iemand ‘in de maling te nemen’. Als een paard echt zo slim zou zijn, dan hadden we nooit op een paardenrug kunnen zitten. Geen enkel paard is zo slim. Maar gelukkig zijn ze wel in staat om hun ongemak te laten blijken. Het is aan ons om ook echt te luisteren….