longe laag in de stretch

Leren longeren

Heb jij moeite om je paard naar je hand te rijden in de stretch? Ga longeren! Een paard leert namelijk makkelijker te stretchen naar het bit zonder ruitergewicht. Het doel is ontspannen en rond over de rug stretchen naar het contact op het bit. Het is daarbij niet de bedoeling dat de hals verkort wordt of de nek gefixeerd wordt. Hoe lager het paard daalt met de hals, voorwaarts naar het zand (en niet naar de voorbenen!) hoe beter hij ontspant, hoe makkelijker hij zijn rug kan bollen, de buikspieren kan aanspannen en uiteindelijk de achterbenen meer kan onderbrengen.

Longeren is eigenlijk ‘rijden vanaf de grond’. Je longeerlijn is je teugel, je zweep is je been.

 

DSC_3662

1. Houd je paard aan het einde van de longeerlijn

Zorg ervoor dat het paard aan het einde van de lijn blijft en dat je contact op je logeerlijn met het bit/kaptoom houdt. Je lijn hangt dus niet in een boogje. Je beweegt het paard voorwaarts naar het bit, dat dus in verbinding staat met jouw hand.

2. Loop zelf actief met het paard mee in de cirkel

Loop rechtop en verlang ook van het paard dat hij actief in stap, draf of galop gaat. Het is belangrijk dat jijzelf niet naar achteren loopt, maar ook voorwaarts op de cirkel. Wanneer jij naar achteren loopt zal het paard eerder naar binnen op de cirkel komen en dus niet aan het einde van de lijn blijven. Lichaamstaal is belangrijk bij longeren.

DSC_3572

3. Volgorde van de hulpen

Eerst de stemhulp

Je stemhulp is eigenlijk de belangrijkste bij het longeren. Bij paarden die gewend zijn aan de stemhulp hoef je nauwelijks andere hulpen zoals een zweep in te zetten. Hooguit als extra ondersteuning of correctie.

Dan de zweep omhoog

Reageert je paard niet op je stemhulp? Herhaal je stemhulp en breng tegelijkertijd de punt van je zweep wat omhoog richting de achterhand van je paard.

Vervolgens het klappende geluid van de slag van de zweep

Krijg je geen of nauwelijks reactie? Dan kun je met de slag van de logeerzweep een klappend geluid maken. Dit kan zonder dat je het paard daadwerkelijk raakt.

Tenslotte het aanraken met de zweep

Als het paard dan nog niet reageert kun je hem licht aanraken met je zweep. Let op: we slaan nooit. Slaan is een uiting van onmacht van de trainer. Het doet een paard pijn en is niet nodig: er zijn voldoende hulpen beschikbaar om een paard iets duidelijk te maken. Aanraken met de zweep kan soms echter wel nodig zijn; er moet wel voldoende respect zijn van het paard naar de hulpen van de trainer.

De plek waar je het paard aanraakt is belangrijk. Er zijn drie plekken waar we het paard aanraken met de zweep:

  1. het gedeelte tussen de bovenkant van de staart en de hakken van het paard (het zachte gedeelte). Dit is bedoeld voor een voorwaartse hulp,
  2. het gedeelte waar je been normaliter ligt als je rijdt.  Dit gebruiken we als zijwaartse hulp (als je het paard meer naar buiten wil drijven richting de hoefslag bijvoorbeeld),
  3. de schouder van het paard. Ook dit is een zijwaartse hulp, maar deze gebruiken we als het paard teveel met de schouder naar binnen komt of om je heen wil spinnen.

Controle

We willen dus in eerste instantie dat het paard aan het einde van de lijn blijft en naar de hand toe stretcht, zodat we een goede controle over de richting en het tempo hebben. Eigenlijk net zoals je dat ook onder het zadel wilt hebben. Daarnaast willen we een paard dat stretcht naar het bit en niet achter het bit gaat lopen of op het bit gaat leunen. Dus op zijn eigen benen, met een soepel contact van de longeerlijn naar het bit zodat we met het paard kunnen communiceren.

Swingen kan alleen met een bolle rug

Een ronde rug zorgt voor het aanspannen van de buikspieren en zo kan het paard de achterbenen dieper laten ondertreden. Grotere, diepere passen met een ronde rug zorgt voor meer afdruk van de grond. Het paard swingt meer in de gang waarin hij loopt.

Leren aan de longe

Dat kan een paard allemaal heel goed leren aan de longe. Dan is het ook makkelijker voor het paard om dit later ook zo onder het zadel te doen. Lukt het jou dus (nog) niet om optimaal te stretchen onder het zadel? Ga terug naar het longeren en probeer het eerst daar voor elkaar te krijgen. Een paard dat niet aan de longe wil stretchen, zal het bijna zeker onder het zadel met het gewicht van een ruiter ook niet gaan doen.

longe laag in de stretch

Hulpmiddelen

Paarden die jarenlang met een holle rug hebben gelopen of om andere redenen moeite hebben om hun rug te bollen, hebben soms zelfs moeite om te stretchen aan de longe. Je kunt je paard helpen door, op een juiste manier (!) een hulpteugel in te zetten. Zelf gebruik ik lange bijzetteugels of een chambon (zie mijn eerdere blog en filmpjes op mijn website daarover). Overige hulpteugels gebruik ik nooit. Het doel met de hulpteugels is om het paard te leren te stretchen. Zodra het paard dit begrijpt, laat je de hulpteugels achterwege. Het doel is om een paard zonder hulpteugels aan de longe te laten stretchen.