voorwaarts en actief

Niet voorwaarts

Onlangs las ik een advertentie van iemand die zijn paard wilde verkopen. ‘Mijn paard is een enorme knuffelkont, superbraaf en bomproef. Hij is alleen niet voldoende voorwaarts voor mij. Zoek jij dus een fijn, braaf en relaxed paard? Dan is dit het paard voor jou’. Paardenliefhebbers herkennen dit soort paarden wel. Er wordt dan gezegd: ‘Dit paard is liever lui dan moe, wil niet werken, is eigenlijk niet vooruit te branden.’ Deze mevrouw verkocht haar paard. Waarschijnlijk nadat ze ‘alles al had geprobeerd’. Sommigen hebben de handen vol aan het voorwaarts krijgen of houden van het paard. Ze drijven iedere pas, gebruiken hun zweep constant of grijpen naar extra hulpstukken om te zorgen dat hij voorwaarts wordt. Nog scherpere sporen, nog meer zweepgebruik en soms zie je ook dat er een scherper bit gebruikt wordt. Alhoewel het mij helemaal ontgaat wat een scherper bit met het voorwaarts hebben van je paard te maken heeft.

Bewegen

Natuurlijk heb je verschillende types paarden, heb je verschillende karakters. Het ene paard reageert elektrisch op een hele kleine aanwijzing en bij een ander paard duurt het soms wat langer. Maar écht lui in de zin van ‘niet willen bewegen’? Een paard is een bewegingsdier. Hij staat bijvoorbeeld op het land ook regelmatig even stil, maar beweegt eigenlijk het grootste gedeelte van de dag (hapje-stapje). En het is ook nog eens een vluchtdier. Geloof me; als er bij wijze van spreken een tijger door de rijbaan loopt, dan heb jij echt geen traag paard meer…. Dus hij kán wel voorwaarts denken en doen. Maar het gaat er natuurlijk om dat hij actief voorwaarts gaat als jij het wil.

Vlieg

Een paardenvriendin van mij, zei het jaren geleden al: ‘Een paard voelt een vlieg zitten op zijn huid. Hoeveel hulpen of hoe nadrukkelijk moet je die hulpen dan geven?’ En dat is een mooie eye-opener! Het gaat dus om kleine hulpen én conditioneren. Dat betekent dat je je paard leert te reageren op een hulp. Reageert je paard hier niet op? Dan geef je de hulp iets nadrukkelijker. Reageert hij dan nog niet; dan kun je beter één keer een hele nadrukkelijke hulp geven, zodat er geen misverstand over bestaat. Daar bedoel ik dan een tikje met je zweep mee, niet als afstraffing, maar als verduidelijking van je beenhulp. Als je paard reageert, ook al is het misschien minimaal; stop met het geven van je hulp! Anders stompt je paard af op je hulp. Dan snapt je paard het ook niet meer. Beloon hem uitvoerig. Laat zien, horen, voelen dat dát is wat je wil.

Dus begin altijd met een kleine hulp. Je zult merken dat als JIJ het goed doet, je paard dit na een paar keer oefenen snapt. Dan is het een kwestie van blijven oefenen.

Tips

  • Als je wil dat je paard voorwaarts loopt, zorg er dan ook voor dat je de handrem eraf hebt. En dan bedoel ik je teugels. Drijven terwijl je aan de teugels trekt of teveel druk houdt, snapt geen paard (en geen mens ook trouwens). Overigens is het ook geen ‘losse’ teugel, alhoewel je dat best in eerste instantie zou kunnen doen om te oefenen. Een lichte contact-teugel is voldoende.
  • Denk aan die vlieg! Start altijd klein met je hulp.
  • Zorg dat je niet blijft drijven op het moment dat je paard doet wat je wil. Stop dus met het constant geven van je hulp.
  • Controleer dus vóór je je hulp geeft; wat doe  IK? Zit ik goed (rechtop, niet achter in het zadel en dus in zijn rug, kijk in naar voren ipv naar beneden), welke hulpen geef ik (bewust of onbewust).
  • Paarden met ongemak, pijn, stress, een holle rug of verkeerd passend zadel zijn óf niet voorwaarts óf ze rennen onder je vandaan.
  • Red je het niet alleen? Vraag je instructeur je hierbij te helpen.

En wat jammer dat deze mevrouw haar paard om die reden verkoopt. ‘Knuffelkont, superbraaf en bomproef.’ Zo’n paard willen we allemaal wel toch? Deze eigenschappen heeft dit paard dus al. Het zou juist de uitdaging moeten zijn om dit paard fijn voorwaarts te krijgen. Daar word je beter van als ruiter!