boeghoogte

Op de voorhand

Een groot misverstand in het dressuurmatig rijden van paarden is ‘het paard van de voorhand afhalen door je teugels te verkorten en hem daarmee op de achterhand zetten’. Alsof je alleen met je teugels ervoor kunt zorgen dat een paard zijn hele gewicht naar achteren verplaatst. Een paardenhoofd alleen al weegt zo’n 40-50 kilo. Hoeveel druk moet je nemen of wil jij hebben op je teugels om dit voor elkaar te krijgen?

Zichzelf dragen

Een paard moet ‘zichzelf dragen’. Dat betekent dat jij ervoor moet zorgen dat hij zijn rug zo ontwikkelt, dat hij zijn gewicht beter over zijn vier benen verdeelt en dat hij in staat is om jou te dragen. Als je paard een goede bovenlijn heeft ontwikkeld en goed ‘van achteren naar voren’ over de rug loopt, dan komt je paard vanzelf (!) van de voorhand af.

Omhoog brengen van de schoft

Ieder paard loopt van nature op de voorhand. En dat verandert niet op het moment dat je hem gaat berijden. Je paard zal eerst  moeten leren om op eigen benen naar de hand/het bit te lopen. Neemt hij het bit aan en blijft de rug ontspannen, dan maakt hij zijn rug rond (opbollen) en kan hij zijn achterbenen meer onder de massa plaatsen. Op dat moment lift hij zijn schoft en loopt je paard niet meer op de voorhand. Het van de voorhand afkomen heeft dus meer te maken met de achterhand en zijn rug, dan dat het met zijn hals, hoofd of met jouw teugels te maken heeft.

Vijfde been

Pas als een paard zijn gewicht goed verdeelt en niet meer op de voorhand loopt, is hij in staat om meer in een arbeidsframe te lopen (hals is dan op boeghoogte). Neemt je paard meer druk op één of beide teugels als je dit doet? Dan verlegt hij zijn zwaartepunt niet, maar ‘valt’ hij op de voorhand en gebruikt jouw hand als vijfde been. Met een korte lichte ophouding kun je hem corrigeren. Lukt dat niet en blijft hij zwaar in je hand? Of gooit je paard zijn hals en hoofd omhoog? Dan maakt je paard zijn rug hol en heeft hij onvoldoende zijn rug ontwikkeld om dit te kunnen. Zo simpel is het. Ga direct terug naar het stretchen en neem je tijd.

Hals strekken en op de voorhand

Het is een groot misverstand om te denken dat het paard op de voorhand valt als je gaat hals strekken.  Dit is absoluut niet waar!! De halslengte van een paard tijdens het rijden zegt niets over het op de voorhand zijn van een paard. Een paard kan met een korte halslengte net zo goed op de voorhand lopen dan een paard dat met een langere halslengte loopt. Als een paard op de voorhand loopt (zowel in het stretchen als in een arbeidsframe) dan is zijn rug onvoldoende ontwikkeld. Het probleem zit dan in de rug en dat los je niet op met je teugels.  Je moet wel je paard in ‘verbinding’  rijden; dus met een lichte contactteugel. Vanuit het achterbeen over de rug naar de hand.

wilco stretch

Check: als je wil kijken op een foto of een paard op de voorhand loopt, bedek dan met je hand het gedeelte hals/hoofd op de foto. Is de schoft lager dan de bovenkant van zijn billen? Dan loopt het paard op de voorhand. Is de schoft even hoog als de bovenkant van zijn billen? Dan is het paard in evenwicht en niet op de voorhand.

Door te blijven stretchen en dit te herhalen (lees ontwikkelen) gaat het paard zijn schoft omhoog brengen. Dit kan alleen als hij zijn rug opbolt en zijn achterbenen onderbrengt. Je krijgt dan een paard dat niet vanuit de schouders naar voren trekt, met een stuwend achterbeen. Maar een paard dat ‘van achteren naar voren beweegt’. Een paard dat zichzelf draagt en van de voorhand af komt. En dat lukt niet direct en ook niet in één week… Dat is een kwestie van trainen.

Succes met oefenen!