Ik ben Yvon Hoogervorst, ben mijn hele leven al paardengek, woon in Lisse en heb een hele leuke vosruin: Wilco (Polansky).

Als echte paardengek wil ik het altijd goed doen voor mijn paard. Of dat nou over rijden, verzorgen, huisvesten, harnachement of voer gaat: ik wil (net zoals iedereen die een paard bezit) het beste voor mijn paard. Ik heb in het verleden twee keer een driejarig paard gehad. Op hun 4e startte ik met wedstrijden en beiden liepen op 7 jarige leeftijd op M2 niveau. Ik liep toch met rijden tegen rijtechnische problemen en blessures aan. En dat terwijl ik toch het beste met mijn paarden voor had. Reguliere instructeurs hadden vaak wel tips, maar boden te weinig een oplossing voor de problemen die ik had. Ik verdiepte mij in ‘alternatieven’ en ‘horsemanship-achtigen’, maar ook hier kon ik onvoldoende antwoorden vinden op mijn vragen. Overigens heb ik van deze allemaal ook veel opgestoken en gebruik nog dagelijks dingen die ik daarbij heb geleerd. Ik ben van mening dat je nooit bent uitgeleerd met paarden!

Visie

Blessures laat je natuurlijk behandelen door een goede dierenarts. Maar blessures ontstaan ook vaak doordat paarden niet goed gereden worden. Dat is vaak onwetendheid van de ruiter. Iemand die zijn paard in een bepaalde houding forceert loopt op een zeker moment tegen problemen aan: blessures en soms ook ongewenst gedrag. Dat is dan niet de ‘schuld van het paard’, maar hij toont zijn ongemak. Ik reed ook al jarenlang met alle goede bedoelingen, maar ik wist en voelde bijvoorbeeld ook onvoldoende wat het betekent als een paard goed de rug gebruikt en waarom dat nou zo belangrijk is. En wat je daar voor moet doen. En moet laten. Dat betekent verdiepen in het paard; de anatomie, de biomechanica, de psyche en hoe train je een paard nou eigenlijk goed?

Ik heb antwoorden gevonden in methodes die gebaseerd zijn op de Klassieke Dressuur. Veel lezen, kijken, luisteren en ook les nemen. Zo heb ik onder andere getraind bij Antoine de Bodt (België), Marcus Nowotny (Spaanse Rijschool Wenen) en Bastiaan de Recht (Ter Apel).

Associate trainer Art2Ride
Sinds 2014 train ik volgens de methode van Will Faerber van Art2Ride uit San Diego USA. Dit is overigens niet echt ‘zijn’ methode, maar een zuivere basis van de klassieke dressuur, the classical foundation.
En sinds 2015 ben ik officieel zijn eerste associate trainer in Nederland geworden. Daar ben ik bijzonder trots op!
Dit betekent dat ik natuurlijk via deze classical foundation train en lesgeef.

Will Faerber Art2Ride
Will Faerber Art2Ride USA

Gediplomeerd

Sinds 2013 ben ik gediplomeerd Basic Trainer (NCSAH). Eigenaar van dit opleidingsinstituut Bastiaan de Recht heeft een Maestro-titel in de Italiaanse Klassieke Rijkunst. Hier heb ik heel veel geleerd: zowel in theorie (verschillende gastdocenten in allerlei vakken) als in de praktijk. Ik heb daar goed geleerd op welke basisfundamenten de klassieke dressuur is gestoeld, hoe je fysieke problemen bij paard en ruiter kunt herkennen en welke oplossingen je kunt toepassen.