Art2Ride USA

Paardentrainer in Amerika

Onlangs was ik in Amerika. Ik heb daar een week meegelopen en paard gereden bij horsetrainer Will Faerber van Art2Ride. Will is voor mij een groot voorbeeld: hij traint de paarden die onder zijn hoede zijn op de traditionele klassieke manier. Paarden moeten bij hem eerst leren om goed de rug te gebruiken, voordat er verder gegaan wordt naar een bepaalde mate van verzameling. Een manier die ook mij voorstaat. Ik train Wilco ook op deze manier en ik geef ook les aan mensen op deze manier. Ik heb een topweek gehad en ik heb ook weer veel geleerd. Ik heb veel gezien, gevraagd, uitgelegd gekregen en ik heb ook zelf mogen rijden op een van de paarden. Ik heb van hem de bevestiging gekregen dat ik op de juiste manier rijd en over hoe een paard goed getraind hoort te worden.

Amerika versus Nederland

In Amerika is het hebben en trainen van een paard toch wezenlijk anders dan in Nederland. Waar wij in Nederland zelf ons eigen paard rijden, is het in Amerika heel normaal dat de horsetrainer het paard rijdt. De eigenaar woont vaak ver weg van de ranche en komt 1 keer per week het paard rijden. Of kijken hoe de trainer het paard rijdt. Maar er zijn ook eigenaren die dichterbij wonen en zij krijgen dagelijks (!) les.

Horsetrainer zoekt paard voor de eigenaar

Paarden worden daar vaak gekocht door de horsetrainer. De trainer heeft de contacten – al dan niet in het buitenland. Kiest het paard uit, stelt dit aan de eigenaar voor en die koopt het paard. Het paard wordt naar de trainer getransporteerd en die gaat ermee aan de slag. En dat gaat nog al eens gigantisch mis. Ik sprak iemand die zijn horsetrainer (en dat was niet Will Faerber) een paard op een veiling in Europa had laten kopen. De eigenaresse had filmpjes en foto’s op internet gezien en was helemaal weg van het paard. De trainer kocht het paard, de eigenaresse reisde af naar Europa om het paard op te halen. Eenmaal in Amerika begon de horsetrainer enthousiast aan het jonge, nog enigszins groene paard.

Onberijdbaar

De eigenaresse kwam na een maand kijken naar de vorderingen van haar gloednieuwe oogappel. De teleurstelling was dan ook groot toen bleek dat het paard ‘onberijdbaar’  bleek. Hij liep inmiddels met zijn tong aan 1 kant uit zijn mond, knikte in de derde halswervel, ging op elke zit- of beenhulp langzamer lopen en beet zichzelf steeds vaker van nijd in de borst…. Het advies van deze trainer was ‘dit paard kun je niet goed rijden, je kunt hem beter verkopen’. De eigenaresse was natuurlijk ten einde raad; daar had ze dit (volgens mij vrij prijzige) paard niet voor gekocht. Uiteindelijk kwam ze bij Will Faerber terecht, die het paard nu de broodnodige basistraining geeft. En een paard corrigeren is natuurlijk altijd moeilijker dan een paard opleiden die deze geschiedenis nog niet heeft doorgemaakt. Maar door gedegen te trainen, geduld te hebben en een langere termijnvisie te houden gaat het lukken. Het paard ontwikkelt zich langzaam, maar goed. De tong blijft inmiddels binnen, het bijten naar de borst is weg, de reactie op been- en zithulp gaat steeds beter. En het valse krulletje is bij tijd en wijle helemaal weg. Maar dat heeft nog steeds tijd nodig…

Versie 2

Geschikt voor ieder paard

Het mooie van deze klassieke methode is dat het voor ieder paard geschikt is: jong of oud en ongeacht het ras of de discipline waarin je rijdt. Ik heb het met eigen ogen mogen zien en beleven daar in Amerika bij Art2Ride. Ze hebben daar bijvoorbeeld ook een paard in training van 22 jaar met een holle rug. Die heeft nooit geleerd ‘over de rug te lopen’ en leert nu pas hoe hij zijn rug kan/moet gebruiken. Daar waar een andere ruiter zijn paard al heeft afgeschreven, geeft Will deze paarden nog een gedegen basis, waardoor ze nog jarenlang mee kunnen. En, het belangrijkste, de paarden doen nog met plezier hun werk.

Ik voel mij een bevoorrecht mens, dat ik het team van Art2Ride en Will Faerber heb mogen ontmoeten en hen aan het werk te mogen zien. Ik ga zeker nog een keer terug!