IMG_2030

Positie van de handen

Iedereen die paardrijdt weet het eigenlijk wel: je handen hoor je een handbreedte boven de schoft te houden, rechtopstaand, teugels netjes door je vingers met je duim bovenop. Dat is ook zeker de gewenste houding als je paard netjes over de rug, in aanleuning loopt. Maar ja; niet ieder paard loopt (direct) fijn over de rug en in de juiste stille aanleuning. Een paard is geen fiets of brommer maar een levend wezen dat beweegt. Je handen op een (de ideale) positie houden en daardoor het contact met de mond van het paard verliezen is niet wenselijk. Dus beweeg je met de beweging van het hoofd van het paard mee.

Trainen

Als je een paard traint, wijk je dus regelmatig van het ideaalbeeld ‘handen net boven de schoft’ af. Want je paard kan in de training zijn hals en/of hoofd omhoog brengen, tegen het bit inkomen en zijn rug wegdrukken. Als je dan je handen op 1 plek laat of je brengt je teugels omlaag, dan druk je het bit op de lagen en de tong. Dat is geen prettig gevoel voor een paard. Als je dus wil dat je paard ZELF naar het bit (jouw hand) reikt, dan moet je hem zeker geen pijn doen met het bit.

Hoe dan wel?

Eigenlijk is het vrij simpel; je moet het alleen even weten. En wellicht ook oefenen als je het niet gewend bent.

  • Houd je handen en je onderarm (tot aan je ellebogen) in 1 lijn met de teugel.
  • Houd het contact tussen jouw handen en het bit constant. Dus als het paard bijvoorbeeld in stap gaat, gaan jouw handen en onderarmen mee in de beweging van de hals van het paard. Jouw hand is dan stil ten opzichte van de mond van het paard.
  • Het contact is geen getrek of gepluk; dat is een stille, lichte (!) verbinding met de paardenmond. Gaat je paard omhoog met zijn hoofd, dan gaan jouw handen en onderarmen mee omhoog. Op deze manier voelt het paard een constante verbinding en geen los-vast verbinding. Het bit geeft dan alleen wat lichte druk in de mondhoeken en niet op de lagen of op de tong.

Natuurlijk probeer je, zodra je paard daar aan toe is, gelijk je handen in de juiste positie te brengen. Maar in de training kan het dus nodig zijn dat je je handen op een andere positie houdt dan een handbreedte boven de schoft. Hoe verder je paard is in de training, hoe vaker en langer je jouw handen op de ideale positie kunt houden.

Veel succes met oefenen!

IMG_2030

Om een goede verbinding te houden met de mond kan het soms nodig zijn om je handen op een andere positie te houden, zoals je hier ziet bij Will Faerber (Art2Ride USA)