kuddedieren

Sociaal contact

Paarden zijn kuddedieren. Dat betekent dat je ze niet als eenling kunt huisvesten, maar met een soortgenoot. Paarden gedijen nou eenmaal beter met soortgenoten. Een geit is dus geen alternatief als huis-/stalgenoot voor een paard. Dus dat betekent op z’n minst twee paarden in je achtertuin. Of je moet ergens onderdak vinden voor je paard waar nog meer paarden staan. Maar dan nog zie je toch dat paarden van elkaar gescheiden worden. In de stal, in de paddock of in de wei. Natuurlijk, de angst voor blessures is groot. Want niemand wil een geblesseerd paard en al zeker niet als dat komt van een ander paard. Toch pleit ik voor een beter sociaal contact tussen paarden onderling.

Soortgenoten

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat het van essentieel belang is voor een paard dat hij contact heeft met soortgenoten. En dat is dus meer dan van een afstandje vanuit zijn stal kijken naar zijn buurman. Dat betekent snuffelen aan elkaar, krauwen op elkaars schoft en spelen met elkaar. Dat gaat er soms wat hard aan toe. Wij mensen denken dan snel dat er ruzie is tussen paarden. Maar vaak is het een wat hardhandigere manier van spelen onderling. Paarden die gewend zijn om in kuddes te leven, lopen echter minder blessures van elkaar op. Paarden communiceren onderling door lichaamstaal. Een oor naar achteren, een hoofd en hals een bepaalde richting op, een achterbeen omhoog; het zijn allemaal signalen die paarden onderling prima van elkaar begrijpen. Mits ze wel gewend zijn om samen te zijn met andere paarden.

DSC_3757

Dagelijks 

De meeste paarden krijgen het in de opfok nog wel mee; kuddegedrag en rangorde in de groep. Maar eenmaal geschikt gemaakt als rijpaard komen ze vaak in een prachtige stal, met prima stro, hooi, krachtvoer en vers water. De mooiste spulletjes worden gekocht en er wordt dagelijks uitgebreid gepoetst en gereden. Maar dagelijks contact met soortgenoten is er vaak niet meer bij. Niet lijfelijk. Paarden die na jaren ‘ op stal’  zijn gehouden en voor het eerst weer in een kudde komen is dit een hele grote schok. Ze snappen bepaalde signalen van de soortgenoten niet of weten niet hoe ze ermee om moeten gaan. Gelukkig gaat dit vrij snel als ze in een dagelijks ritme met een vaste kudde komen.

En wat je dan meemaakt!! Je paard is

  • vrolijk,
  • rustig,
  • reageert op kleine signalen van andere paarden, maar ook op signalen van jou,
  • doet zijn werk met meer plezier,
  • staat meer open voor nieuwe dingen,
  • leert makkelijker.

Hij is gewoon fijn ‘ tussen de oren’. En dat is wat ik ieder paard gun!