meekijken in galop

Sturen door kijken

Veel ruiters kijken naar hun paard als ze rijden, vooral naar de hals of de manenkam. De meeste mensen zijn nu eenmaal visueel ingesteld. Maar door te kijken naar je paard als je rijdt, schakel je vaak wel je gevoel uit. Als je niet naar je paard kijkt, voel je meer wat er gebeurt onder je. En dan geef je je hulp eerder, corrigeer je eerder en vaak ook kleiner. En kleinere subtielere hulpen zijn heel fijn voor je paard.

Kijken in de rijrichting

Het is dus belangrijk dat je over je paard heenkijkt in de rijrichting in plaats van naar zijn prachtige hals. Het ziet er niet alleen beter uit, het is ook nuttig. Je kunt daardoor je paard sturen, nagenoeg zonder teugels. Want wat gebeurt er?

  • Door te kijken in de rijrichting (bijvoorbeeld een wending) draai je automatisch je schouders in die rijrichting. Dat doet iedereen vanzelf, daar hoef je niet over na te denken. Dat gebeurt zelfs als je op een fiets rijdt (probeer maar eens!).
  • Door te kijken in de rijrichting breng je jouw zwaartepunt aan de binnenzijde van je paard (als je naar binnen kijkt).
  • Je paard verplaatst zijn zwaartepunt onder die van jou.

Dus door te kijken in de rijrichting stuur je je paard naar de kant waar jij op wil. Je stippelt eigenlijk met je ogen de route uit die jouw paard moet gaan volgen.