stijgbeugel en laars 2

Tenen naar binnen

Rijd jij met ‘kapstokken van voeten’? Heb je moeite met je ‘tenen binnenboord’ te houden? Blijf jij soms zelfs achter de bakrand haken, omdat je tenen naar buiten wijzen? Dan is dit een nuttige blog voor jou!

Knieën

Buiten dat het er niet mooi uitziet en niet praktisch is, draai je ook je knieën te veel naar buiten. Je ziet het vaak bij ruiters die geen onafhankelijke zit hebben of bij ruiters waarvan het paard niet voorwaarts is. Vaak trekt de ruiter ook nog zijn hak op. Zij klemmen de onderbenen teveel aan hun paard en zitten daardoor ook vaak met hun bovenlichaam achter de beweging. Daardoor komen ze teveel achter in het zadel en ‘duwen’ hun paard met hun zit voorwaarts. In één van mijn vorige blogs heb ik iets uitgelegd over wat je kunt doen met een niet voorwaarts paard. Het is belangrijk om niet zelf je hele houding te verkrampen of anders te gaan zitten om je paard voorwaarts te houden.

* En nog een tip daarbij; rijd niet met sporen als je paard niet voorwaarts genoeg is. Zoek het in je houding en zit, je rijtechniek en laat je goed begeleiden door je instructeur!

tenen naar buiten

Tenen die naar buiten wijzen komen vaak voor bij ruiters die niet onafhankelijk zitten

Hoe dan wel?

Zit correct en in balans op je paard en zorg ervoor dat je tenen in de looprichting wijzen. De binnenzijde van je kuit ligt lichtjes tegen je paard aan. Dus niet de achterzijde van je kuit. Let er op dat je tenen naar voren wijzen en niet naar buiten. Voor de beelddenkers: stel je voor dat je foto van jou op je paard ziet en je gumt jouw paard onder je vandaan. Als het goed is, sta je recht op je voeten en wijzen jouw tenen in de looprichting.

Succes met oefenen! Heb je er moeite mee? Schakel je/een instructeur in.