Longeren

Met goed longeren kun je een paard heel goed, zonder ruitergewicht, trainen. Het is een hele goede aanvulling op je training! Je kunt het ook gebruiken om je paard eerst op te warmen voordat je gaat rijden. In het longeren kun je veel variëren. In stap, draf en galop, met cavaletti of hindernisjes. Wil je meer tips en adviezen over longeren? Neem dan een longeerles!

 

 

 

In de eerste fase van de ontwikkeling van een paard is het doel van longeren, net als met rijden, zorgen dat het paard zijn rug sterker maakt. Ook aan de longe doe je dat met het stretchen van de hals voorwaart/neerwaarts. Hieronder zie je een voorbeeld in een kort filmpje. Het voordeel van longeren ten opzichte van rijden is dat de ruiter het paard niet (onbedoeld) kan storen.
Pas als een paard in alle drie de gangen in staat is om zijn hals te verlengen en in contact te blijven met het bit, is zijn rug sterk genoeg om de volgende stap te maken: de verdere verzameling. Dat is hetzelfde als met rijden. Ook varianten als dubbele longe-werk kun je dan gaan toepassen. Dat behoort tot de verfijning van het longeren.