art2ride karen perhaps

Sinds 2015 ben ik officieel ‘certified associate trainer’ van classical horsetrainer Will Faerber van Art2Ride uit San Diego USA. Maar wie of wat is Art2Ride eigenlijk?

logo art2ride

Informatie over Will Faerber: (vertaald van de website)

Oprichter van Art2Ride is Will Faerber. Hij heeft zeer intensief gestudeerd in Portugal bij Nuno Oliveira, die hij ziet als zijn grootste voorbeeld. Will heeft competitie gereden in eventing, springen en dressuur en heeft zijn studenten begeleid en gecoacht tot diverse regionale en landelijke kampioenschappen in Amerika.

 

will faerber clinic

Wedstrijden

Hij heeft zelf 3 jaar lang deelgenomen  aan het belangrijke Florida Dressage circuit, waar hij en zijn paarden regelmatig hebben gewonnen. Hij is al meer dan 40  jaar paardentrainer en heeft de Silver Medal gewonnen met een paard dat op het punt van euthanasie stond, omdat het onhandelbaar en levensgevaarlijk zou zijn. De methode waarbij elk paard als een individu wordt gezien en dus een individuele aanpak nodig heeft, wordt hiermee bevestigd.

Klassieke basistraining

Will: “Paarden moeten onze partner zijn, niet onze vijand. Maar helaas is de verhouding tussen paard en trainer tegenwoordig voornamelijk eenrichtingsverkeer. In elke discipline is blijkbaar behoefte aan het terugkeren naar de klassieke basistraining. Door dit systeem gymnastiseer je een paard zodat hij  de ruiter beter kan dragen en zichzelf beter in balans kan houden. Alleen als een paard heeft geleerd om vanuit het achterbeen diep onder te treden en zijn rug te bollen onder de ruiter, kan hij echt in balans zijn. Op dat moment zal hij de hulpen van de ruiter zonder spanning of verzet accepteren, waarmee alleen het gewicht van teugels al voldoende is.”

Wat leer je bij de methode van Art2Ride?

Het systeem is gebaseerd op de klassieke principes en het juiste basiswerk.

Je paard moet ontspannen, ritmisch, met impuls, soepel en ‘over de rug’ zijn: hij moet zijn rug gebruiken. Als deze basis goed is, zal het paard een plezier zijn om op te rijden. Leer zelf om het verzet te laten wegvloeien uit je paard, want wanneer je je paard de kans geeft zal hij een zeer meewerkende partner zijn.

Er is geen snelle methode. Je paard in een bepaalde houding dwingen brengt geen lichtheid, harmonie, balans of werkwilligheid. De ruiter moet gaan voelen en begrijpen welke invloed hij op zijn paard heeft. Jouw positie en houding zie je terug in je paard.  Dit systeem ontwikkelt het gevoel van de ruiter. De hulpen geven aan wat de ruiter het paard wil laten doen, niet het gebruik van kracht.  

Geen verzet

De Art2Ride methode legt de focus op het basis werk; dat moet goed zijn en het paard wordt niet in een houding gedwongen wat hij niet aan kan of nog niet aan toe is. Dit werkt verzet in de hand.

Als het basiswerk bevestigd is zal het paard klaar zijn om verder te ontwikkelen, waarbij altijd aan de 4 principes worden gewerkt : ontspanning, soepelheid, verbinding en juist gebruik van de bovenlijn. Ongeacht de discipline waarin je rijdt, dit systeem zal je paard fysiek en mentaal verbeteren.