IMG_1992

Wijken voor de kuit

Wat is wijken voor de kuit?

Met deze oefening laat je het paard met zijn hele lijf over één diagonaal zijwaarts bewegen. Als je bijvoorbeeld bij A afwendt en gaat wijken voor het rechterbeen, beweeg je naar links richting de hoefslag. Het is de bedoeling dat het paard zijn binnenachterbeen meer onder zijn lijf plaatst. In dit voorbeeld het rechterachterbeen. Je paard is naar rechts gesteld en de schouder gaat iets voor de achterhand naar links.

wijken voor de kuit illustratie

Waarom wijken voor de kuit?

Als de oefening goed uitgevoerd wordt, brengt het paard zijn rug omhoog (bol maken in plaats van hol). Dit is goed gymnastiserend werk; het paard wordt er soepeler van. Overigens geldt dit voor alle zijgangen. Denk er altijd aan dat oefeningen en figuren rijden geen doel op zich is. Oefeningen zijn bedoeld om je paard soepeler te maken. Allemaal voor dat primaire doel; het paard dusdanig te ontwikkelen zodat wij er ook zonder problemen mee kunnen werken: bijvoorbeeld om erop te kunnen rijden.

In de dressuurproeven moet je het paard op de A/C lijn eerst rechtstellen voordat je begint met wijken. Hier is de oefening meer bedoeld als gehoorzaamheidsoefening en minder als gymnastische oefening. In de training is het veel interessanter om het wijken voor de kuit als gymnastische oefening in te zetten!

Kuit naar achteren?

Je ziet vaak ruiters hun onderbeen heel ver naar achteren brengen bij deze oefening. Als je de kuit naar achteren brengt en drijft, gaat de achterhand van het paard opzij. Dan gaat dus de achterhand voor de voorhand en dat is niet de bedoeling. Niet doen dus. Beter is om gewoon je been recht naar beneden te houden en met goede zit-, been- en teugelhulpen je paard te laten wijken. Het is belangrijk dat je het ritme van de gang gelijk houdt. Zo kun je bijvoorbeeld in draf makkelijk meetellen (hardop of voor jezelf) in het ritme. Begin op de hoefslag al mee te tellen in het ritme, houdt dit ritme aan als je het wijken inzet. En houd het ook vol totdat je weer op de hoefslag bent. Verlies je het ritme? Rijd rechtuit, laat je paard verder stretchen, zodat hij zijn rug weer ontspant en probeer het daarna nogmaals. Oefening baart kunst!

wijken voor de kuit

 

Variëren

Je kunt best leuk variëren met het wijken voor de kuit:

  • Vanaf de A/C lijn naar de hoefslag (10 meter)
  • Vanaf de lange zijde naar de A/C lijn (10 meter)
  • Vanaf de lange zijde naar de overkant lange zijde over de hele diagonaal (20 meter)
  • Op de lange zijde op de hoefslag en dan voorbenen op de hoefslag houden – achterhand naar binnen met de juiste stelling (anders wordt het travers)
    • op de linkerhand is dat dan wijken voor jouw rechterbeen (stelling rechts)
  • Bij het van hand veranderen, vanaf X naar de hoefslag

Probeer ook eens wat scherper te wijken, over een kortere lijn. Of juist over een hele lange lijn. Of vier passen wijken, twee passen recht voorwaarts en dan weer vier passen wijken. En dan kun je het ook nog eens in stap, draf en galop doen! Breng variatie aan in je training. Goed voor jou én voor je paard!